24 Şubat 2011 Perşembe

 

Pazartesi Ne İstiyoruz ???

Arkadaşlar,

Pazartesi (28.02.2011) günü  yapılması istenen power point sunum ve rapor teslimi iptal edilmiştir. Onun yerine ister grupça ister bireysel basit bir döküman (abartmadan) çalışması istenmektedir. Amaç şu an mevcut cami ve evlendirme dairesi programlarını anlamaktır. Esas olarak pazartesi bireysel analizleriniz ve bunun uzantısı olan tasarım önerileriniz beklenmektedir.

20 Şubat 2011 Pazar

Cami Kavramı Üzerine Çözümleyici Bir Açılım Denemesi

AHMET GÜN

















Xian Ulu Camii,Pekin,ÇİN

Cami kavramı yaşadığımız toplumda uzun bir aradan sonra mimari çevrelerde yeniden tartışılmaya başlandı. Bundan önce en son 60 dönemi sonrası gündeme gelmişti. O dönemde cami üzerine yarışmalar yapılmış ve değişen toplum değerleri ve mimarlık anlayışı doğrultusunda bu konuya yeni bir yaklaşım getirilmesi amaçlanmıştı.

O dönemden 45-50 yıl sonra günümüz toplumunda bu konu yeniden gündeme geldi. Değişen toplumsal anlayış bu konuyu ele alma ihtiyacı doğurdu. "Gelenek mi? Gelecek mi?" tarzında sorular sorulmaya başlandı. Muhafazakar kesim ağırlıklı olarak geleneğe bağlı kalınması gerektiğini isterken, seküler kesim ise değişen her mekan gibi camilerin de değişmesi gerektiğini öneriyordu.

Bu konuda bir çözüm arandığından dolayı, çözümlere ulaşmak için önce sorular sorulmalıydı. Günümüz toplumunda mimarlar Nevzat Sayın'ın da dediği gibi inanç sistemine uzaktı ve cami tasarımı da kimsenin ilgilenmediği bir konu olarak ortada kalmıştı. Peki bu durumda ne yapılması gerekiyordu?
http://kolokyum.com/yazi/508/cami_projemizi_yayinliyoruz_odulsuzdur

15 Şubat 2011 Salı

bloga yazı yollamaca


1.normatifmekanlar.blogspot.com adresine girdikten sonra sağ üst köşeden giriş yapıyoruz.

2.gmail hesabımızla giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan kumanda panelini kullanıyoruz. kayıt yapmak için "yeni kayıt" butonunu tıklıyoruz..

3.bu arayüzü kullanarak yazı yazabilir, resim ve video ekleyebilirsiniz.. işiniz bittikten sonra "kaydı yayınla" diyerek kaydınızın blog anasayfasında gözükmesini sağlıyorsunuz..


















8 Şubat 2011 Salı

Kavramlar ve semboller düşüncenin temelini oluşturur. Düşünce bireysel olduğu kadar, kavram ve sembol düzeyinde toplumsaldır. Birey toplumsal bir örgütlenmenin parçası olarak varolur, üretir. Mimarlık da kavramlar ve sembollerle çalışır. Bir edebiyatçı tüm bunları yazı ile dile getirirken, mimar biçimlerle dile getirir. Bu dönem esas olarak kavram ve sembollerle biçimler arasındaki çok katmanlı ilişkinin doğası incelenecektir.

Bu amaçla Mimari Tasarım 5 ve 6 için toplumun en temel kavram ve sembollerinden olan evlilik ve din kavramları “evlendirme dairesi” ve “cami” konuları üzerinden incelenecektir. Çağdaş cami konusu arkaikliği ve toplumsal tabular nedeniyle tam olarak mimarlığın tasarım alanına girememiştir. Bu nedenle son zamanlarda yapılan camiler birer “taklit” olmaktan öteye geçememektedir. Evlendirme daireleri de çok temel bir toplumsal işleve sahip olmalarına rağmen günümüzde belediyelerin herhangi mimari bir kaygı taşımadan ürettirdikleri sıradan mekanlar olmaktan öteye geçememektedirler.



Proje dersinde; mimarlığın dışında kalmış bu iki yapı tipi, kavramsal ve sembolik analizi yapılarak, günümüzde nasıl olabilecekleri üzerinde düşünülerek ve mimarlığın araçları kullanılarak yeniden üretileceklerdir.
Görseller: Yiğit Özgür